Wilja

Bellmaker´s

labrador till jakt, bruks och lydnad

innehar SKK:s bruksuppfödarpris

 

Like´ims Respons of Bellmaker, "Wilja"

Wilja februari 2008

foto:Johan Iverus

 

 

En ganska liten tik med väldigt mycket "go". Mycket stor arbetskapacitet som hon har visat med sina meriter från jaktprov, bruksprov och lydnadstävlingar.

Mycket effektiv apportör på praktisk jakt och en duktig spårhund.

 

Hon har ett tredje pris Ekl jaktprov och ett andra pris i Finland, uppflyttad Elitklass spår i bruks och uppflyttad till elitklass även på lydnadtävling.

 

Mycket stark tik mentalt. Genomgått mentalbeskrivning och SBK : s mentaltest (gamla "korningen") med 156 poäng. Hon kunde visst haft högre "social kamplust"...

Optigentestad normal/clear för PRA. Heriditärt fri från myopati. Höfter AB och armbågar ua.

 

 

 

foto: Maaret Kautto

 

 

foto: Kati Remmelgas 2007

 

Minnen från "karriären" med Wilja

 

20080907 Högre klass spår i Värnamo. Vi blev godkända. Lydnadspoängen räckte inte till uppflyttning. Nolla på framåtsändande och 0-5 i kryp. Dock var det 10 på spårupptag och 10 på spårarbete.

 

20080927 Premiär i Elitklass B-prov i Växjö. Ett tredje pris, vilket vi får vara nöjda med eftersom träningen blivit lite eftersatt p.g.a. bland annat en ökad träningsaktivitet till Högre klass Spår.

 

Nu startar vi inte fler gånger på jaktprov. (I alla fall inte i höst...). Det tar lite på nerverna att gå på prov med Wilja. Hon är som hon är, men en jätterolig hund!

 

Får väl satsa på en karriär i Bruksvärlden. Där känns det lite mer som om man har kontroll på händelserna. Framför allt har man ingen skytt som går före...

 

20090730 Elitklass B-prov i Finland. Tänkte inte starta på jaktprov mer med Wilja, men övertalades av Maija Lappalainen, då deras prov inträffade i samband med att jag var hos dem och höll kurs.

 

Det var dock ett prov som passade Wilja perfekt. Mycket självständigt arbete, knappt något fotgående och ingen skytt som gick framför och var mer intressant än matte! Skytten stod redan i sjön med vadarbyxor på när vi kom fram.

 

Wilja arbetade på jättebra, var dagens bästa markör på en svår trippelmarkering i sjön och gjorde ett kanonsök. Det hela slutade med ett andra pris då hon var alldeles för länge "ur hand" på vattendirigeringen. Halvvägs ut mot dirigeringen, som låg ca 120 m. ut på andra sidan sjön, bestämde hon sig nämligen för att ge sig in i markeringsområdet igen för att kontrollera så det inget låg kvar där... Och när Wilja har bestämt sig för något så genomför hon det! (Hon jobbade på riktigt bra där i markeringsområdet, ackompanjerad av mina visslingar och rop..)

 

När hon sökt av det stora vassområdet där markeringarna hamnat bestämde hon sig för att fortsätta längs med stranden på andra sidan och hittade på så sätt dirigeringsviltet (Ejder!) men domaren tyckte, med rätta, att det inte räckte till ett första pris.

 

Jag är nöjd med ett andra pris på det provet, och i mina ögon visade Wilja igen vilken bra hund hon är. Hade hon haft en bättre förare i unga dagar skulle hon kommit betydligt längre provmässigt. Dock tror jag att hon själv inte bryr sig om pappersmeriter.

 

20090927 Högre klass spår i Växjö. Åter igen fullt på spår och upptag. Lydnaden räckte till då hon inte nollade något. Totalt 520 poäng, andra placering och uppflyttad till Elit. Men då måste vi börja fila på lydnaden...